Adresa:

Miletičova 5A

821 08 Bratislava

Tel:
+421 918 731 377

 

Niekoľko pravdivých slov o zubnom lekárstve.

Dnešné zubné lekárstvo by malo vyzerať celkom inak, ako to, ktoré poznáme z našej každodennej praxe. Zubný lekár by sa mal zaoberať prevenciou, diagnostikou a prípadne minimálne invazívnou terapiou. Takto by malo vyzerať zubné lekárstvo vo vysoko rozvinutých krajinách vrátane Slovenska. Realita nám hovorí niečo úplne iné. Kvôli nedostatočnej medializácii a osvete vzniká nízke spoločenské povedomie o hygiene a preventívnych ošetreniach v ústnej dutine. Starnúca spoločnosť ovplyvňuje aj znižovanie manuálnych zručností, ktoré sú potrebné pri správnom vykonávaní postupov ústnej hygieny. Rýchlosť nášho života, stres a stravovacie návyky, ako aj úroveň vedomostí zubných lekárov majú významný vplyv na situáciu. Všetky tieto skutočnosti spoločne prispievajú k tomu, že v súčasnosti máme obrovský problém s obrovským šírením zubného kazu. Zabúdame na základný fakt, že kaz je infekčné ochorenie, ktoré sa dá ľahko preniesť na naše deti alebo napríklad aj na partnera. Na prenos kariogénnych baktérií na inú osobu stačí nedostatočne umytá lyžica alebo bozk s osobou s pokazenými zubami alebo neliečenou chorobou parodontu.

Pravda je, že vo svojich rukách máme veľmi účinnú zbraň, ktorou je profesionálna a individuálna prevencia. Kombinácia týchto dvoch aspektov poskytuje úžasné výsledky v podobe krásnych a zdravých zubov.

Dnes, v časoch všadeprítomných cukrov, nie je boj proti zubnému kazu vôbec jednoduchý. Obzvlášť rodičia by si mali pamätať, že deti do 12 roku života by mali mať vždy dočistené zuby dospelým človekom. Je to spôsobené tým, že deťom sa do 12 roka života vyvíja jemná motorika, najmä tie najpresnejšie pohyby, ktoré sú potrebné na správne čistenie zubov.

Čo je príčinou nedostatočnej informovanosti o potrebe prevencie? Jedným z dôvodov je minimálny záujem médií, nedostatok sociálnych informačných kampaní, ktoré by zvýšili povedomie pacientov.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k zhoršeniu stavu chrupu, je zhoršenie stravovacích návykov. Sacharidy konzumujeme vo veľkom, často nekontrolovanom množstve, a pritom ignorujeme akékoľvek pravidlá týkajúce sa ich konzumácie. Ku vzniku kazu nie je dôležité len množstvo skonzumovaných sacharidov, ale aj frekvencia a čas ich konzumácie. Jedenie sacharidov vedie k veľkým výkyvom pH v ústnej dutine.

Napríklad, sladkosti konzumovať môžeme, ale je potrebné vedieť ako. Stačí, ak sladkosti budeme jesť napríklad hneď po jedle, v čase, keď je zvýšená tvorba slín, a nie medzi jedlami. Je to preto, aby naše sliny mali šancu vyrovnať kyslé pH.


Kde je dnes zubár? Z vlastnej skúsenosti hovorím, že nie tam, kde by mal byť. Vzhľadom na to, že klinika neustále bojuje s kazmi, zubár nemá príliš veľa času na profylaxiu a prevenciu. Riešením je určite zamestnanie dentálnej hygieničky, ktorá sa stará o pacientov na väčších klinikách vykonávaním ošetrení na odstraňovanie povlakov a pigmentov, fluoridáciou, ako aj školením a zlepšovaním nesprávnych hygienických a stravovacích návykov. Medzi jej povinnosti patrí aj vykonávanie procedúr na bielenie zubov.
Problémom však často býva prístup pacientov alebo v skutočnosti ich nevedomosť. Mnohí si myslia, že zubný lekár, ktorý odporúča návštevu u dentálnej hygieničky, si pýta len ďalšie peniaze a spôsobí pacientovi vyššie náklady. V skutočnosti to však robí z dôvodu starostlivosti o jeho zuby. Takto sa kruh uzatvára.

Musíme si uvedomiť, že najlacnejšou a najpredvídateľnejšou terapiou, vďaka ktorej budeme mať zdravé zuby, je prevencia a profylaxia. Nielen pravidelné, ale hlavne správne čistenie zubov prináša najlepšie výsledky. Preto je neoddeliteľnou súčasťou individuálna (pacient), aj profesionálna (zubný lekár, dentálna hygienička) starostlivosť o zuby.